Hoe kan ik de oorzaak zien van een bounce?

In de mailingrapportage zijn er twee type bounces te vinden bij de bounce-ratio:

In de rapportage is ook het bounce bericht te zien waaruit je de oorzaak kunt afleiden van de hard- of de soft bounce. Het bounce bericht is letterlijk het bericht wat Spotler terug krijgt van de ontvangende server.

Hoe bekijk je een bounce bericht in Spotler?

Om het bounce bericht te bekijken ga je naar de rapportage van je mailing en klik je op de tab Aflevering.

Vervolgens scrol je naar de kop Bounce-ratio. Beweeg je muis over de regel Hard bounced of Soft bounced en je ziet een menu wat je kunt openen. Klik op Bekijken.

Er wordt een overzicht met contacten geopend die gebounced zijn. Beweeg je muis over een contact en je kunt wederom een menu openen. Ditmaal klik je op Bounce bericht.

Er opent een pop-up met het bounce bericht van de server. De inhoud van het bounce bericht wisselt, omdat dit ook server afhankelijk is. Soms zie je in de omschrijving: BounceCategory, zoals onderstaand voorbeeld. De Bounce-category geeft aan wat de oorzaak is. Het is dus handig wanneer je een bounce bericht opent om met Ctrl+F te zoeken op BounceCategory.

In onderstaand voorbeeld zie je dat het om een inactieve mailbox gaat.

In andere gevallen is de oorzaak in een uitgebreide uitleg omschreven en zie je geen BounceCategory, zoals onderstaand voorbeeld:

Gezien de verschillende soorten bounce berichten die Spotler terugkrijgt van de ontvangende servers is het niet mogelijk om een specifieke oorzaak van een bounce in één overzicht samen te vatten. Daarom is het nodig afzonderlijk per bounce het bericht in te zien.

Een bounce bericht wordt 90 dagen bewaard. Hierna zie je een melding dat het bounce bericht niet meer zichtbaar is.

Meest voorkomende bounce categorieën

Zoals eerder aangegeven is het mogelijk dat je in het bounce bericht een BounceCategory tegenkomt. Hieronder worden de meest voorkomende bounce categorieën uitgelegd.

• Bad-domain:
    Het domein klopt niet of bestaat niet. Check de spelling van het domein en de opbouw. Staat er overduidelijk een fout, pas het dan aan naar het juiste e-mailadres.
  • Bad-mailbox:
    Het e-mailadres bestaat niet of klopt niet. Check de spelling van het e-mailadres en pas het aan naar een juist e-mailadres. Of neem contact op met de ontvanger en update het e-mailadres naar het juiste e-mailadres.
  • Inactive mailbox:
    De mailing is gebounced omdat het adres van de ontvanger niet meer bestaat, inactief is of is uitgeschakeld. Neem contact op met de ontvanger. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een persoon niet meer werkzaam is bij een organisatie. Je wilt dan graag het e-mailadres hebben van een nieuw contactpersoon.
  • Message-expired
    Deze melding krijg je wanneer de mailing niet afgeleverd kan worden binnen 2 dagen dat Spotler de mail probeert af te leveren. Neem contact op met de contactpersoon of er issues bekend zijn met het afleveren van mailings en of het e-mailadres nog up-to-date is. Als het e-mailadres nog klopt is het handig dat de ontvanger jou als afzender toevoegt aan de lijst van betrouwbare afzenders.
  • No-answer-from-host
    De ontvanger is offline of heeft een issue in de configuratie. Neem contact op met ontvanger of er een issue bij hem of haar bekend is.
  • Other messages
    Er is geen gedetailleerd bericht over de oorzaak.
  • Policy-related
    De mailing is gebounced door een policy van de ontvanger. Meestal is de reden dat de mailing om veiligheidsredenen wordt geblokkeerd. Om dit te voorkomen kun je vragen of de ontvanger je op de lijst van betrouwbare afzenders wilt zetten van de organisatie.
  • Quota issues
    De mailing is geblokkeerd omdat de mailbox vol zit van de ontvanger.
  • Routing errors
    De mailing is teruggestuurd vanwege problemen met e-mailrouting. Hier heb jij als verzender geen invloed op, maar dit ligt aan de configuratie van de ontvanger.
  • Spam-related
    De mailing is gebounced vanwege spam redenen. Je mailing is door de ontvanger gekenmerkt als spam. Vraag aan je contact om jou op de lijst van betrouwbare afzenders te zetten.

Spotler producten en diensten

Stel; je hebt een behoorlijke lijst aan bounces en je wilt daar verder actie op ondernemen. Daar kunnen wij je verder bij helpen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld helpen om je account op te schonen. Klik hier voor meer informatie over deze dienst.

Interessante artikelen