Loyaliteitscampagne inrichten

De mailing van de loyaliteitscampagne staat klaar in Spotler. Nu zorg je ervoor dat de geautomatiseerde campagne het gaat doen. Automatische campagnes richt je in met de module Campagnes.

Klik op de button Nieuwe campagne. In de eerste stap geef je een naam aan de campagne en hoe vaak iemand mag deelnemen aan de campagne. In stap 2 klik je op Bewerken. Je ziet het volgende scherm voor je:

Een automatische campagne in Spotler bestaat altijd uit twee onderdelen:

1. Campagnetrigger(s)
    Een starttrigger is de aanleiding van een campagne. Het vertelt Spotler dat er iets moet gebeuren. Wat zorgt ervoor dat een automatische campagne start?
  2. Campagnestappen
    Door de trigger weet Spotler dat er iets moet gebeuren. Het vervolg is een campagnestap en dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er een bericht wordt verzonden, gegevens aangepast worden en/of een SMS de deur uit gaat.

Starttrigger

De starttrigger van de loyaliteitscampagne is de startdatum van een contact. De trigger die je kiest is Persoonlijk datumveld.

Nadat je geklikt hebt op Persoonlijk datumveld, verschijnt een pop-upscherm waar je de belangrijkste eigenschappen van de trigger invult.

Vul in:

• Triggernaam
  • Datumveld waar de trigger op af moet gaan
  • Datum/tijd om de trigger in te plannen

Startmoment

In ons voorbeeld is gekozen voor een half jaar na de start van de klantrelatie. Welk moment (of momenten) het beste past bij jouw situatie, hangt af van de levenscyclus van de klant. Hoe lang is een klant gemiddeld klant? Wanneer je werkt met abonnementen, dan is het handig om daar de timing op af te stemmen. Bijvoorbeeld 3 maanden voor afloop. Het doel is natuurlijk om uiteindelijk met de loyaliteitscampagne de levenscyclus te verlengen.

Klik vervolgens op Ok.

Campagnestap

Na het instellen van de trigger ga je de campagnestap bepalen. In dit geval is dat de loyaliteitsmail sturen. Dus je kiest voor E-mail versturen.

Nadat je hebt geklikt op de campagnestap E-mail versturen, opent er een pop-up.

Geef de campagnestap een naam. Selecteer een bericht en geef aan wanneer jouw loyaliteitscampagne moet afgaan voor je contact. Vergeet niet in de campagnestap een logisch tijdstip te selecteren. Een datumtrigger gaat altijd om middernacht af. Wanneer de campagnestap op Direct staat, dan zal dus ’s nachts een mailing worden verzonden. Je kunt je afvragen of dat een effectief tijdstip is.

Tevreden met je campagnestap instellen? Klik dan op Ok.

Doelgroepfilters

De campagneflow ziet er als volgt uit:

Wat er nog mist zijn de doelgroepfilters. Iemand moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in de loyaliteitscampagne te vallen, namelijk; minimaal een opt-in voor je mailings.

De doelgroepfilters zet je bij de trigger en de stap. Klik op Filteren in het dropdown-menu.

Selecteer in de pop-up de dynamische lijst met contacten die in deze campagne mogen vallen.

Je ziet vervolgens in de flow de filter verschijnen.

Hiermee zorg je ervoor dat de trigger en stap alleen geldt voor klanten met een opt-in. Wil je de campagne inzetten voor verschillende dynamische lijsten?  Dan zet je alleen een filter op de campagnestappen. De ene stap geldt dan voor groep A en de andere stap voor groep B.

Klik op Editor sluiten en Opslaan & afronden om de campagne af te ronden. Je keert terug in het Overzicht

Campagne activeren

Om een campagne in werking te stellen, moet je de status van de campagne op Actief te zetten. Klik op Status wijzigen in het dropdown-menu achter de campagne waarvan je de status wilt wijzigen.

Een pop-up venster wordt getoond, waarin je de status aanpast door op actief te drukken.

Omar_bord_serieus.png Activeer de campagne voordat je statdata importeert
Activeer de campagne wanneer je nog niet de startdata van klanten hebt geïmporteerd in de module Lijsten. Zo kun je de campagne zonder problemen testen en worden er nog geen ‘echte’ loyaliteitsmails verzonden.

Een actieve campagne naar inactief

Wanneer je een actieve campagne weer op inactief zet, dan stopt per direct de campagne. De campagnestappen die ingepland waren voor je contacten worden dan ook niet meer uitgevoerd.

Campagnebericht wijzigen

Zodra de loyaliteitsmail is opgenomen in de campagne verplaatst Spotler het bericht naar de tab Campagneberichten. Je vindt deze dus niet meer terug in het Overzicht. Dit ter bescherming van het bericht tegen per ongeluk verwijderen. Wil je het bericht wijzigen? Dan kun je dit via de tab Campagneberichten doen.