Hoe stel ik een SPF-record in?

Sender Policy Framework (afgekort SPF) is een e-mail authenticatieprotocol dat de herkomst van e-mail berichten valideert. De validatie wordt gedaan door te checken of het IP-adres van de verzendende e-mail server bij die van de afzender hoort en dus betrouwbaar is.

Wat moet er gebeuren voor SPF?

Voor SPF is het van belang dat de mailservers worden opgenomen die namens jullie (domein) e-mail mogen versturen. Dus in dit geval ook Spotler. Je domeinbeheerder kan dit instellen in de DNS-instellingen van je domeinnaam. Je domeinnaam zie je terug achter het @ in het reply-adres wat je hebt ingesteld in je Spotler account. Het SPF-record wordt door je domeinbeheerder toegevoegd. Is er al een SPF-record aanwezig en Spotler is daar niet in opgenomen, dan is het nog belangrijker dat er actie wordt ondernomen, omdat het anders niet mogelijk is om de mailing vanuit Spotler te sturen. Een SPF publiceren is mogelijk in 3 stappen:

1. Controleer de huidige SPF-status
  2. Aanpassen van het SPF-record (dit doet je domeinbeheerder)
  3. Jouw contactpersoon voor Spotler controleert de nieuwe SPF-status

1. Controleer de huidige SPF-status

Jouw contactpersoon voor Spotler kan controleren wat de huidige status is van je SPF-record. De volgende statussen zijn mogelijk:

• Goed: Het SPF-record van je reply-to adres machtigt Spotler voor het versturen van e-mails.
  • Voldoende: SPF status van het reply-to adres noemt Spotler niet, maar Spotler wordt niet verboden om e-mail te sturen.
  • Geen: Er is geen SPF of SenderID record gevonden. Dit is geen probleem alhoewel de aflevering verbeterd kan worden als er toch een SPF-record wordt aangemaakt.
  • Probleem: Het SPF-record verbiedt Spotler om te mailen of bevat een technische fout.

Bij “Goed” is er dus geen actie nodig.

2. Aanpassen van het SPF-record door je domeinbeheerder

Je domeinbeheerder kan het SPF-record voor je aanpassen. Het enige wat je moet doen is de onderstaande informatie door te sturen.

Informatie voor domeinbeheerder

Het SPF-record hoort er als volgt uit te zien: “v=spf1 include:_spf.spotler.email ip4:[ip of ip-range van jullie eigen mailservers] -all” “v=spf1” geeft aan dat het TXT record een SPF record betreft “-all” geeft aan dat alles behalve de ingestelde adressen geweigerd moeten worden

Het wordt aanbevolen om zowel in het TXT als SPF-record dezelfde waarde te plaatsen. Met de volgende tools kun je checken of je SPF-record juist is ingesteld:

Kitterman: http://www.kitterman.com/spf/validate.html
MXtoolbox: http://www.mxtoolbox.com/spf.aspx

Let op: de IP range van Spotler verwerken in je SPF record is niet verplicht. Het stuk: _spf.spotler.email is voldoende en wordt ook geadviseerd. Met deze code worden de e-mail servers van Spotler toegevoegd.

3. Controleer de nieuwe SPF-status

Je domeinbeheerder heeft aangegeven dat het SPF-record is aangepast. Jouw contactpersoon voor Spotler kan checken in je Spotler account of de status is veranderd naar “Goed”.

Let op: het kan zo’n 24 tot 48 uur duren voordat een SPF-record daadwerkelijk overal (wereldwijd) actief is.