Hoe plaats ik een formulier op mijn WordPress website?

Het is mogelijk om via een WordPress plugin Spotler formulieren op je website te plaatsen. Hier zitten een aantal voordelen aan:

• Het Spotler formulier wordt dynamisch op de pagina ingeladen via de WordPress plugin. Wijzig je iets aan het formulier in Spotler, dan worden deze wijzigingen direct zichtbaar op je website.
  • De gegevens die ingevuld worden via het Spotler formulier komen direct in Spotler terecht. Je hoeft dus niet apart deze gegevens te importeren.
  • Het is gemakkelijk om automatische bevestigingen en notificaties in te stellen opvolgend op een ingevuld formulier.

Spotler heeft speciaal een plugin ontwikkeld voor WordPress. De plugin is kosteloos in WordPress te activeren, voor de benodigde Spotler REST API betaal je wel aanvullende kosten. Met de plugin kun je formulieren of surveys zowel op pagina’s als op posts in WordPress plaatsen. Ook als je een ander CMS gebruikt, kan de WordPress-plugin nuttig voor voor je zijn, omdat de PHP-code voor jou als voorbeeldcode kan dienen.

Stappen

Er zijn een aantal stappen die je neemt om een Spotler formulier via een WordPress plugin te integreren.

Activeren plugin

1. Log in op je WordPress website
  2. Ga in het menu links naar Plugins en kies voor Nieuwe plugin.

Zoek in het overzicht van plugins naar MailPlus Forms. Deze naam is nog een verwijzing naar onze oude software naam. Maar is wel door Spotler ontwikkeld.

Klik op Nu installeren.
  3. Voor de WordPress plugin is het noodzakelijk dat je de REST API hebt geactiveerd in Spotler. Lees hier meer over in het artikel: Hoe activeer ik de REST API?

Vervolgens ga je naar de Instellingen en klik je op MailPlus Forms

Bij de instellingen van WordPress ga je de koppeling leggen met de REST API tussen Spotler en je WordPress website. Je voert hier de key en secret in die je terug vindt in Spotler.

Klik op Wijzigingen opslaan.

Plaatsen van een formulier op een WordPress pagina

1. Vervolgens zoek je de pagina op waar je het formulier op wilt plaatsen. Klik in het menu op Pagina's en zoek via het overzicht de juiste pagina op.

2. Wanneer je op de pagina bent dan voeg je een extra artikel blok toe aan je pagina. Klik in het artikelblok op Add MailPlus form.

3. Er opent een pop-up met een dropdown-menu. Kies een Spotler formulier of survey die je op de pagina wilt plaatsen en klik daarna op Ok:

Let op: Alle formulieren zijn te selecteren. Ook degene die de status Proef of Concept hebben in Spotler.

4. Je ziet nu niet het daadwerkelijke formulier in het artikelblok van WordPress, maar een formulier id. Het formulier is dynamisch en wordt ingeladen op basis van dit kenmerk. Dit betekent dat wanneer jij een wijziging doet binnen het formulier, dit automatisch wordt bijgewerkt op je webpagina.

Klik op Save changes. Werk de pagina bij zoals je gewend bent in WordPress.
  5. Bekijk de webpagina in een nieuw browser venster en je ziet dat het formulier is geïntegreerd op je webpagina.
  6. Vanaf nu vind je alle mensen die het formulier invullen terug in Spotler.

Styling van een formulier aanpassen?
Als je een Spotler formulier plaatst op je eigen website, dan geef je daar ook de styling mee. De layout van een formulier of survey wordt bepaald door de stijlen die worden meegegeven aan de webpagina. Hiervoor wordt een stylesheet (CSS) gebruikt. De CSS moet beschikbaar zijn op alle webpagina’s waarop het formulier geïntegreerd wordt. Meer weten over hoe je elementen kan opmaken van een formulier? Lees het artikel: Hoe kan ik de opmaak van mijn formulieren wijzigen?