Testen en verspreiden

Alle onderdelen van de eventregistratie staan klaar. Om er zeker van te zijn dat het proces goed verloopt, is het handig om het geheel nog even te testen. Check eerst de preview van het bericht door op Bekijken te klikken in het dropdown-menu achter je uitnodiging.

Ziet het er goed uit? Ook op mobiel? Test vervolgens nog live de uitnodiging naar de testgroep.

Testbericht versturen

Klik in het dropdown-menu achter de uitnodiging op Testen.

In het nieuwe scherm dat geopend wordt, heb je de mogelijkheid om te testen naar de testgroep of een losse ontvanger. Bij het testen naar de testgroep wordt gebruik gemaakt van contacten uit de Spotler-database. Er is dus een connectie met de database van Spotler en hierdoor zijn bijvoorbeeld servicepagina’s in je bericht (profiel wijzigen en afmelden) ook te testen. Test je met een losse ontvanger, dan is dit niet het geval.

Naast de keuze in testgroep of losse ontvanger, geef je aan in welke vorm het testbericht wordt verstuurd: multipart, HTML of tekst.

Multipart versturen betekent dat Spotler zowel de HTML-versie als de tekstversie verstuurd naar de contactpersoon. Het e-mail programma van de contactpersoon toont bij ontvangst het juiste formaat. Afhankelijk van de instellingen en mogelijkheden van het e-mail programma, krijgt de ontvanger HTML of tekst in zijn/haar inbox. In de meeste gevallen zal dit de HTML-versie zijn. Deze manier van verzenden gebruikt Spotler ook bij het versturen van de uiteindelijke mailing in de module Mailings. Bij multipart versturen kan het dus zijn dat je alleen de HTML-versie ontvangt als je een testbericht verstuurd. Wil je ook de tekstversie zien? Kies dan voor een extra test met de tekstversie.

Registratieproces controleren

Waar let je op wanneer je het testbericht hebt ontvangen? Hieronder een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten wanneer je het hele registratieproces doorloopt:

Algemeen

• Spelling
  • Tone of voice

Uitnodiging/bevestiging/notificatie

• Klopt het onderwerp en de afzendernaam?
  • Zijn alle afbeeldingen zichtbaar?
  • Is alles netjes uitgelijnd?
  • Werken alle doorkliklinks?
  • Werken alle standaardlinks zoals afmelden, doorsturen en contact?
  • Werkt de eventuele personalisatie?
  • Is het formulierafschrift zichtbaar en goed gevuld?

Webpagina met formulier

• Wordt de pagina goed weergegeven?
  • Werken alle doorklik-links?
  • Werkt de eventuele personalisatie?
  • Werken de verplichte velden en bijbehorende meldingen?
  • Worden gegevens goed opgeslagen (zie ook stap 6)
  • Wordt de juiste bedanktekst getoond?

Testreacties verwijderen

Helemaal klaar met testen en eventuele wijzigingen doorgevoerd? Verwijder dan de testreacties uit je formulierbestand in de module Formulieren. Alle reacties van een formulier worden opgeslagen in de rapportage. Zolang je formulier de status Concept of Proef heeft, worden reacties als testreacties geregistreerd. In onderstaande afbeelding zie je ze staan. Met de button Verwijderen in het dropdown-menu is de rapportage eenvoudig op te schonen.

Bewust.jpg Testreacties opschonen
Maak je gebruik van de ‘Event Planner’ in je formulier? Dan is het belangrijk dat je de testreacties opschoont. Doe je dit niet dan blijven onnodig plekken van je event bezet.

Formulier status wijzigen

Is het formulier klaar voor gebruik? Verander dan de status van het formulier naar Definitief. Verander de status van het formulier naar Definitief. Dit doe je door Status aan te klikken in het dropdown-menu achter het registratieformulier. Zodra de status van het formulier op definitief staat, worden reacties niet meer als testreacties geregistreerd. Verander deze status dus pas wanneer je echt klaar bent met testen.

Uitnodiging versturen

Alles staat op definitief en het registratieproces is klaar voor gebruik. Verstuur de uitnodiging naar de betreffende doelgroep. Dit doe je via de module Mailings net als bij een ‘gewone” nieuwsbrief.