Editor Campagnes

De editor van module Campagnes:

In dit scherm zie je:

1. Een bewerkingsmenu in de header met een grijze iconen en buttons.
  2. Een menu aan de linkerkant met Toevoegen trigger en Toevoegen stap.
  3. Het canvas bestaande uit onderdeel Start campagne waar je triggers worden toegevoegd en Campagnestappen waar je stappen onder vallen.

1. Het bewerkingsmenu in de header

Het bewerkingsmenu in de header ziet er als volgt uit:

Opslaan
De button Opslaan. Maak er een gewoonte van om vaak op deze button te klikken.

2. Menu om triggers en stappen toe te voegen

Het menu om triggers en stappen toe te voegen ziet er als volgt uit:

Je ziet twee elementen:

• Trigger toevoegen
  • Stap toevoegen

Trigger toevoegen

Wanneer moet de campagne starten? Dus welke gebeurtenis of handeling moet het startpunt zijn om een campagne af te laten gaan? Dit noemen we in Spotler een startrigger. Klik op Trigger toevoegen.

Er verschijnt een pop-up met de verschillende type triggers:

Kies een trigger en per trigger verschijnt een pop-upscherm waar je de belangrijkste eigenschappen van de trigger invult. Hieronder lees je een korte toelichting op de verschillende triggers.

Trigger Toelichting
 Formulier

Elk ingevuld formulier kan een trigger zijn voor een campagne. Denk aan een ingevuld aanmeldformulier als trigger voor een welkomstcampagne. Maar ook ingevulde aanvraagformulieren voor white papers en brochures zijn prima triggers en kunnen een start zijn voor je lead nurturing campagne.

Verjaardag Stuur een aantal dagen vóór of op de verjaardag datum een felicitatie met een “cadeautje” in de vorm van een kortingsbon. Kies voor een pakkende onderwerpregel, zodat je e-mail opvalt in de inbox ten opzichte van de andere verjaardagsmails.

Bekijk voorbeelden van verjaardagscampagnes op het Spotler Pinterest bord.
Persoonlijk datumveld Naast een verjaardagsdatum, zijn er ook andere persoonlijke datums voor contacten. Denk bijvoorbeeld aan een datum voor onderhoud van een product, een contractdatum, een reisdatum of een datum van een geboekte voorstelling. Stuur een maand van te voren een reminder of monitor na afloop de klanttevredenheid. Let op: de trigger werkt alleen voor toekomstige data. Achteraf mailen kan niet in campagnes.

Wil je zien hoe anderen een klanttevredenheidsonderzoek inzetten? Ga dan naar het Spotler Pinterest bord voor klanttevredenheidsonderzoeken.
Survey Stuur een bedankmail naar de respondent met daarbij de ingevulde gegevens. En maak meteen gebruik van de handige interne notificatie mail naar jezelf of je collega’s.
Klik op een link Deze trigger is voor alle vervolgacties nadat er op een specifieke link is geklikt. Wil je profielgegevens op de achtergrond verrijken? Met deze trigger is dat mogelijk. Maar ook een terugbelverzoek kun je triggeren met “Klik op een link”. Alle kliks in je mailings zijn te triggeren. Een paar punten van aandacht: de link die de campagne moet triggeren moet trackable zijn, het bericht moet op Definitief staan en in het overzicht van module Berichten.
Trigger op vaste datum Soms is een datum een vaststaand gegeven. Een event, beurs of klantendag start en eindigt voor ieder contact op hetzelfde moment. Wil je een eventcampagne opstarten met een mooie uitnodigingsmail en herinneringsmail? Gebruik deze trigger. Wil je op een vast moment, bijvoorbeeld na een beurs, een lead nurturing campagne beginnen? Gebruik dan ook deze trigger.
Externe trigger Trigger Spotler-campagnes via een API koppeling vanuit een extern systeem. Denk bijvoorbeeld aan een vinkje dat wordt aangezet op een contactkaart voor een welkomstcampagne, uitnodiging voor een enquête of brochureaanvraag. Deze kunnen dan automatisch getriggert worden.

Meer weten over de API en het triggeren van campagnes? Lees dan de handleiding van de API.
Bounces Bounces zijn vervelend, maar ze bieden ook kansen. De accountmanagers in je organisatie willen ze vast opvolgen. Gebruik deze trigger in combinatie met de campagnestap E-mail notificatie versturen, SMS versturen of Wijzig profielgegevens, voor het automatisch opvolgen. Zet een doelgroepfilter op de notificatie, zodat deze naar de juiste accountmanager gaat of naar jezelf.
Periode niet geopend Zorg dat je onder de aandacht blijft bij je doelgroep. Met deze trigger kun je een reactivatie campagne maken.

Stap toevoegen

Wat moet er gebeuren naar aanleiding van je starttrigger? Klik op Stap toevoegen. Er verschijnt een pop-up met de verschillende type campagnestappen.

Stap Toelichting
E-mail versturen Je kunt alle berichten kiezen uit de module Berichten die op Definitief staan. Verstuur een bevestigingsmail direct wanneer iemand een formulier heeft ingevuld of stuur een verjaardagsmail op basis van de verjaardagsdatum-trigger.
SMS versturen Heb je mobiele nummers van je contacten? Waarom zou je niet een gebouncet contact een sms'je sturen met de vraag het juiste adres door te geven? Of stuur een tot-straks-sms'je als reminder om op tijd te komen voor een event.
E-mail notificatie versturen Formulier ingevuld? Survey afgerond? Adres gebouncet? Wees er snel bij en wacht niet tot je weer bent ingelogd. Laat op deze triggers een e-mail notificatie volgen. Zo zie je onmiddellijk wat je contacten allemaal ondernemen.
SMS notificatie versturen Stel je collega's of jezelf op de hoogte door middel van een notificatie per SMS. Met deze campagnestap kun je maximaal 10 SMS notificaties per campagne versturen.

Let op: Dit is alleen mogelijk voor Nederlandse mobiel nummers.
Retarget niet-geopend Stel: je hebt in je eventcampagne een trigger op een vaste datum ingesteld en je uitnodigingsmail staat klaar. Natuurlijk wil je dat je contacten deze openen. Mocht dat tegenvallen, dan kun je op de uitnodigingsmail een tweede campagnestap instellen: Retarget niet geopend. Je kunt dan dezelfde uitnodiging nog een keer sturen. Uiteraard kun je hiervoor ook een mooie remindermail selecteren. Voor de duidelijkheid: deze campagnestap kun je op alle campagnemails laten aansluiten. Dus niet alleen op uitnodigingsmails.
Retarget niet-geklikt Hetzelfde idee als de Retarget niet-geopend stap (zie hier boven), maar dan op basis van kliks.
Herinnering formulier/ survey Wat voor opens en kliks geldt, geldt ook voor surveys en formulieren. Als contacten je survey of formulier niet invullen dan kun je ze hierop attenderen. Maak een kopie van de campagnemail waarin je de survey of het formulier in hebt gestopt. Op deze manier maak je snel en eenvoudig een herinneringsmail.
Wijzig profielgegevens Profiel wijzigen is interessant bij lead nurtering campagnes waarbij je de status van een contact van suspect naar prospect en later naar klant kunt veranderen.
Contact inactief maken Deze campagnestap wordt alleen getoond bij de trigger Periode niet geopend. Bij een reactivatiecampagne kun je besluiten op basis van aankoopgeschiedenis een onderscheid te maken tussen je klanten. Voor de trouwe klanten kun je een reactivatiecampagne starten, de andere groep geef je een inactieve status mee.

Heb je een campagnestap geselecteerd? Kies dan wanneer de trigger ‘af moet gaan’. Je ziet na de selectie van de campagenstap het volgende pop-upscherm:

Je kunt een campagnestap op vier verschillende momenten laten ‘ afgaan’:

• Direct
  • Op dezelfde dag
  • Op een later moment
  • Op een vastgelde datum en tijdstip

Maak hieruit een keuze. Let op de volgende aspecten:

Direct De trigger gaat af op het moment zodra de handeling plaatsvindt. Stel je vult een aanmeldformulier in dan wil je over het algemeen direct een bevestiging ontvangen, zodat je weet dat de inschrijving goed is gegaan.
Op dezelfde dag De trigger gaat dezelfde dag af, maar je bepaalt zelf het tijdstip.
Later, namelijk …dag(en) na trigger Geef het aantal dagen op na je trigger en stel een tijdstip in. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor lead generatie campagnes waarbij je meerdere opvolgmails instelt.
Op een vastgestelde datum en tijdstip Stel een specifieke datum en tijdstip in. Dit is interessant als je alle contacten in je campagne op hetzelfde moment een bericht wilt sturen.

Paul_Liggend_Bullhorn.png Verjaardag, Persoonlijk datumveld of Periode niet geopend ingesteld
Deze triggers gaan af om middernacht. Wanneer je geen tijdstip hebt ingesteld, wordt het bericht om middernacht gestuurd. Het is daarom verstandig om een tijdstip in te stellen bij deze campagnestappen.

Tevreden met je campagne instellingen? Klik dan op Opslaan.

3. Het canvas

Op het canvas zie je een overzicht van je campagne triggers en stappen:

Wil je toch nog wijzigingen aanbrengen? Per stap en trigger kun je het volgende dropdown-menu activeren:

Wijzigen Wijzig de naam van de trigger of stap of overige opties die je hebt ingesteld bij het instellen van een trigger op stap.
Verwijderen Verwijder de trigger of stap. De stap of trigger wordt niet meer uitgevoerd ook al waren contacten nog “wachtende” op de stap. De verwijderde stappen en triggers zijn nog terug te vinden in je rapportage.
Filteren Filter je stap of trigger op basis van een dynamische lijst. Alleen als iemand aan bepaalde waarden voldoet zal de trigger of stap afgaan. Of stem je content af op een dynamische lijst. De trigger is dan hetzelfde maar het campagnebericht verschilt per type contact.

Activeren campagne

Om de campagne daadwerkelijk te activeren en te kunnen testen, heb je nog één handeling uit te voeren. Verander de status van je campagne in het Overzicht naar Actief. Klik in het dropdownmenu op Verander status en wijzig de status van je campagne in Actief:

Iris_bord_onder_bullhorn.png Een actieve campagne naar inactief
Wanneer je een actieve campagne weer op inactief zet, dan stopt per direct de campagne. De campagnestappen die ingepland waren voor je contacten worden dan ook niet meer uitgevoerd.

Testen

Je kunt een campagne testen door hem de status Actief te geven en de trigger af te laten gaan. Stel je hebt een campagne die afgaat op basis van een formulier, dan vul je het formulier in. Vervolgens zal Spotler de verschillende stappen van de campagne uitvoeren.