Hoe werkt Google Analytics in Spotler en wat stel ik in?

In Spotler kun je Google Analytics waarden toevoegen aan je bericht. Op deze manier zie je in Google Analytics terug wie er op je website terecht komt vanuit de mailings.

Er zijn twee plekken waar je Google Analytics waarden mee geeft:

• In de header van de editor is de functie Web analytics beschikbaar.

Klik op het icoon en er verschijnt een pop-up scherm. Hier vul je de algemene web analytics in die voor je bericht gelden.

De waarden zijn hier centraal aan te passen.

• Per trackable link. Je geeft hier waarden mee, om zo onderscheid te maken tussen de verschillende links in je bericht. De centrale waarden worden automatisch op de achtergrond meegegeven.

Maar wat vul je in bij de Google Analytics waarden?

• Campagnemedium: standaard wordt e-mail meegegeven, maar je kunt deze aanpassen indien gewenst.
  • Campagne bron: Naam van de mailing in de module Mailings. Bijvoorbeeld NB apr 2019 klanten
  • Campagne naam: De overkoepelende campagnenaam die je meerdere keren kunt gebruiken bijvoorbeeld emm2019*
  • Campagne inhoud: Het thema van de uiting. Bijvoorbeeld de naam van een evenement of training zoals klantevent-training
  • Campagne woord: Linknaam. Deze gegevens stel je dus per link in. Gebruik voor de herkenbaarheid dezelfde naam die voor de trackable link wordt gebruikt.

*Wij gebruiken vaak afkortingen voor deze codes in verband met de lengte van de link. Emm2019 is e-mailmarketing 2019

Hoe ziet de uiteindelijke url er dan uit met de bovenstaande codes erbij? Om het makkelijk te maken kun je de Google url-builder gebruiken, te vinden via deze link, in het Nederlands bekend als ‘Hulpprogramma voor het maken van URL’s.’

De uiteindelijke url ziet er dan zo uit:

www.spotler.nl/?utm_source=NB-apr19-klanten&utm_medium=email&utm_content=klantevent-training&utm_campaign=emm2019&utm_term=titelart1-aankondigingevent

Alles na het vraagteken wordt automatisch ingevuld door Spotler met de waardes die je hebt opgegeven.

De Google Analytics omgeving van bijvoorbeeld je website pakt deze waardes automatisch op.

Afwijkende waardes per link?

Standaard worden de centrale waarden op de achtergrond meegegeven aan elke link die je aanmaakt in je bericht. Wil je dit niet, omdat je bijvoorbeeld verwijst naar een webpagina van een partner en de link daarom een unieke tagging heeft? Dan vink je de checkbox Afwijken waardes per link aan.

Vervolgens zijn de centrale velden aan te passen per link. Spotler prefillt de waarden die je centraal hebt aangegeven. Maar je hebt nu de mogelijkheid om de waarden aan te passen.